Cuvant inainte

Cuvant inainte AFSA 2016

Unul dintre cele mai importante daruri facute omului de catre Dumnezeu este starea de sanatate.

Insusi Hipocrate, considerat parintele medicinei, spunea ca: „Un om intelept trebuie sa socoteasca sanatatea drept cea mai mare dintre binecuvantarile fiintei umane”.

 Corpul uman functioneaza perfect atunci cand toate functiile colaboreaza intre ele in mod armonios, ceea ce numim „homeostazie”.

Daca o functie deviaza, ea conduce la dezechilibre afectand armonia intregului ceea ce presupune instalarea unei boli.

Din dorinta de a intelege in intimitate toate fenomenele s-a ajuns la o ultraspecializare in medicina ceea ce e benefic in sensul unei cunoasteri cat mai exacte si cat mai amanuntite a detaliului, dar conduce in egala masura la pierderea viziunii asupra intregului.

Preocuparile legate de recapatarea sanatatii a condus la cautarea unor metode si a unor remedii cu ajutorul carora omul sa-si recapete acel echilibru pierdut.

Principiile au evoluat, s-au dezvoltat, si-au atins scopurile, dar si limitele. Din evolutia istorica, s-a dovedit ca nu exista o metoda unica prin care sa ne recapatam starea de sanatate.

Inca din Antichitate au fost enuntate doua principii de catre Hipocrate si care desi par total opuse, ele sunt complementare.

Unul dintre principii, numit principul contrariilor, sta la baza medicinei alopate.

„Contraria contrariis curantur” – statueaza faptul ca un remediu trebuie sa actioneze in mod contrar fata de simptomele dintr-o stare de boala. Pentru a scadea febra, de exemplu, se va recurge la un medicament antifebril, pentru a diminua durerea la un antialgic etc.

Intensitatea actiunii terapeutice este legata de doza, adica de cantitatea de substanta administrata.

S-a constatat ca apar insa o serie de neajunsuri cum ar fi dezvoltarea unor efecte secundare nedorite, a unor efecte toxice sau aparitia starii de rezistenta in cazul antibioticelor si lista nu epuizeaza complet toate neajunsurile semnalate.

Pe cel de-al doilea principiu „Similia similibus curantur” – a trata cu ceva asemanator – s-a dezvoltat cea de-a doua metoda terapeutica, homeopatia.

Aceasta metoda are la baza utilizarea unor remedii care administrate unui om sanatos provoaca anumite reactii. Daca identificam astfel de semne la un pacient suferind, atunci remediul cel mai potrivit este acela care a provocat omului sanatos simptomele respective. Exista cateva diferente majore fata de alopatie si anume: dozele sunt foarte mici, numite infinitezimale, formele farmaceutice sunt specifice si anume granule si globule, etc.

In ultima perioada se pune un accent tot mai mare pe medicina celulara, pe sanatatea celulara.

Ce inseamna acest lucru? Am mai spus deja ca starea de sanatate presupune o stare de echilibru, de armonie. Pentru a exista acest lucru trebuie ca toate celulele sa functioneze perfect. Asta inseamna ca toate alimentele, vitaminele, enzimele, mineralele, aminoacizii, carbohidratii, lipidele trebuie sa fie intr-un raport si aport echilibrat.

Nevoile nutritionale ale fiecarui organism in parte au caracter de unicitate dar exista anumite caracteristici generale pe care trebuie sa le respectam.

Atunci cand constatam ca nutrientii pe care ii avem la dispozitie sunt insuficienti sau induc un anumit dezechilibru se recurge la corectare prin administrarea de suplimente nutritionale.

Lipsa unor nutrienti conduce la o afectare treptata a starii de sanatate care nu se observa imediat dar in timp conduce la afectiuni destul de serioase. Este foarte cunoscuta aparitia bolii numita scorbut la marinarii privati vreme indelungata de vitamina C.

Se pare ca imbatranirea celulara sta la baza afectiunilor cardiovasculare care constituie principala cauza de mortalitate in lume.

Nutrientii sunt implicati in toate transformarile care au loc la nivel celular, avand rolul de a furniza materiale necesare la reconstructia celulara, la buna functionare a sistemului imun, la combaterea infectiilor etc.

Cu ajutorul nutrientilor potriviti ca urmare a unei diete echilibrate, un stil de viata sanatos care presupune multa miscare fara consum exagerat de alcool si cafea, fara fumat, ne vom asigura o sanatate sigura.

Exista in momentul de fata destule agende medicale in care gasim ultimele noutati despre medicamentele alopate.

Pe piata exista insa o gama foarte bogata de remedii homeopatice si de suplimente nutritive, dar nu exista in Romania niciun indreptar care sa aduca o informatie clara, succinta si corecta in aceste doua domenii.

De aceea consider ca aceasta initiativa merita toata consideratia, ea fiind deosebit de utila atat specialistilor care sunt implicati in mentinerea starii de sanatate: medici, farmacisti, asistenti medicali, precum si publicului larg care trebuie sa fie corect si la timp informat in legatura cu acest domeniu fascinant.

Sper ca acest demers sa suscite interes tuturor celor interesati si felicit echipa care s-a gandit la acest proiect deosebit de util.

Profesor doctor Dumitru Lupuleasa

Membru titular al Academiei De Stiinte Medicale din Romania

More in this category: Cuvânt Înainte ADERM 2017 »